02 aprilie 2012

Prajitura cu gem


Un desert foarte usor de facut este si aceasta prajitura cu foi (de post).

Pentru foi aveti nevoie urmatoarele ingrediente:
- 20 linguri ulei
- 15 linguri apa minerala (sau suc acidulat)
- 2 plicuri zahar vanilat si putina sare
- o fiola de esenta rom sau migdale (dupa gust)
- un pliculet praf copt
 ~ 400 gr faina (aluatul trebuie sa fie moale si sa dezlipeasca usor de pe maini)
  Umplutura:
- un borcan de gem
- 200 gr rahat 
- 150 gr nuca macinata (eventual prajita)         
-2 pliculete zahar vanilat
Ingrediente se amesteca (praful de copt se stinge foarte bine cu otet sau suc de lamaie) pana se obtine un aluat care se intinde foarte usor. Se fac 3 foi.
Cuptorul trebuie sa fie preancalzit la 220 grade.
         De preferat sa se foloseasca o hartie de copt pentru ca sa puteti scoate mai usor prajitura la sfarsit.
Se intinde prima foaie. Peste ea se pune un gem acrisor amestecat cu nuca macinata. Gemul poate fi de visine, piersici sau prune, dupa preferinta.  Pe a doua foaie se pun bucati de rahat de trandafir (sau ce aroma va place). Deasupra ultimii foi se presara doua pliculete de zahar vanilat.
        Se coace la 220 grade timp de ~ 25 minute (pana se rumeneste). Pentru a fi siguri ca s-a copt, se face testul cu scobitoarea. Prajitura se taie cand este calduta, sub forma de triunghi sau patrat.
       Cantitatile sunt pentru o tava de copt 24x32cm.
       Daca v-a placut sau nu, astept sa imi spuneti voi.


5 comentarii:

  1. Arata delicios!
    Sunt convinsa ca e si grozava! mie imi plac prajiturile cu gem.

    RăspundeţiȘtergere
  2. La compozitia pentru foi, cred ca ai uitat sa spui cata faina e necesara sau nu ma pricep eu sa deslusesc.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Ca bine spui Anca:)
    De obicei nu am măsuri exacte la ingrediente. Faima se pune pana ce aluatul se desprinde cu usurinta de pe mâini. Nu trebuie sa fie un aluat tare. Ca foile sa iasă si mai gustoase folosiți Fanta:) in loc de apa minerală:)

    RăspundeţiȘtergere
  4. Am sa incerc si eu reteta, cu tot cu fanta!

    RăspundeţiȘtergere