12 iulie 2012

Prăjitură cu cireșe


Sezonul cireșelor este pe sfârșite. Am tot așteptat să ajung să culeg și eu cireșe să fac măcar o prăjitură cu ele. Mi-aș fi dorit să găsesc și vișine, dar va trebui să aștept până anul viitor...

Prăjitura cu cireșe îmi aduce mereu aminte de copilărie. O terminam  în aceeași zi în care o făcea mama mea. La fel s-a întâmplat și acum. Protagoniste au fost însă fetițele mele. S-au bucurat mult de excursia la fermă, iar acum m-au ajutat la pus cireșele pe prăjitură.  



Rețeta pentru acest fel de prajitură este simplă. Am văzut diferite variante ale ei. Cum mie îmi place sa fie cât mai pufoasă, am folosit pentru o tavă de 25x35cm
  •  6 ouă
  • 120 grame făină
  • 3 linguri lapte
  • 1/2 fiolă esență vanilie
  • puțină sare
  • 100 grame zahăr
  • 30 cireșe mari și coapte
  • o lingură apă fierbinte
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1/2 plic praf de copt
Gălbenușurile se freacă cu zahărul pînă obținem o cremă albicioasă. Albușurile se bat foarte bine cu praful de sare. Se încorporează treptat albușurile în crema de gălbenușuri. Se adaugă apoi esența de vanilie, făina, laptele și praful de copt. La sfîrșit se adaugă o lingură apă clocotită.


Preîncălziți cuptorul la 220 grade C. Tapetați tava de prăjituri cu hârtie de copt.
Spălați cireșele foarte bine și le scoateți sâmburii. Lăsați-le cam 5 minute până lasă puțin din zeama lor. Dați-le apoi prin zahăr vanilat și puneți-le deasupra prăjiturii.

Nu vă rămâne decât să puneți prăjitura la cuptor. După aproximativ 20 minute veți avea o prăjitură delicioasă. O tăiați apoi și puteți opțional presăra puțin zahăr pudră deasupra.

Enjoy!


17 comentarii:

  1. Delicioasa prajiturica ta, cu ciresele alea negre... Vreau si eu o feliuta cu zahar pudra, bineinteles... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere. Nu sunt cireșe negre... doar ffff coapte... ca de sfârșit de sezon. Pup

      Ștergere
  2. O pufosenia aromata. Imi plac prajiturile cu cirese, asta se stie deja! Servesc o portie si de la tine! Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate aromata.Pap si eu o portie,prea imi place.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa reteta asta am facut cu capsuni si cu visine, cu cirese inca nu am facut, dar tre sa fie super delicioasa, sunt convinsa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca esti o mamica priceputa. Sper sa avem ocazia sa facem impreuna ceva prajituri. Te imbratisez Anca.

      Ștergere
  5. Tare bune sunt prajiturile astea rapide cu fructe, nu ma satur niciodata de ele. pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu m-as satura de minunatul tau tort Boema. Cel mai important cred ca este ca ceea ce pregatim sau ceea ce facem in general sa aduca bucurie. Pup si eu.

      Ștergere
  6. Bun gasit! Am inteles eu bine de pe blogul lui DiaMar ca ai probleme cu pregatirea gelatinei? Ce fel de gelatina exista pe la tine, pe la capatul lumii?:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e chiar capatul lumii:)
    Momentan sunt in Canada dar voi reveni curand in tara. Am facut un tort cu trei feluri de ciocolata acum ceva luni si gelatina nu prea s-a dizolvat... neandemanatica.De atunci am retineri sa mai folosesc gelatina. Folosesc gelatina foite de la Dr Oetker. Multumesc de vizita. Pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am pierdut la început un tort Kinder Pinguin, la modul l-am scos din tava de asamblare să-l pun pe platou şi să-l predau persoanei ce-l comandase. S-a prăbuşit instant! De atunci, n-am folosit niciodată folie, doar granule, am învăţat de la Lissa să acopăr cu apă cantitatea de gelatină cerută de reţetă, apoi să ţin paharul respectiv în apă caldă până devine un lichid perfect transparent. Problemele mele ţineau de punctul de fierbere. Nu am găsit tehnica pentru gelatina vegetală, pe care o ratez cu spor. Oi, am scris un tratat despre gelatină aci!
      Eu nu cred că un gram de gelatină, de fapt o cantitate mult mai mică, cât ne revine proporţional pe felia de tort, are efecte dăunătoare mai mari decât toate celelalte cu care ne hrânim şi ale căror naşteri nu le cunoaştem.
      Tortul ciocolatos merită să-l reîncerci!

      Ștergere
    2. Of.. gelatina aceasta. Imi apre rau sa aud de experienta cu tortul. obisnuiam sa folosesc gelatina doar la piftia de Craciun :)
      Multe cheestii sunt rele, stiu dar uneori nu le poti ocoli.
      Sincera sa fiu am spus sa mai dau o sansa gelatinei si am facut un cheesecake aseara. Suprinzator ca a iesit ok. Uneori spun ca voi manca doar fructe si legume.. dar e cam greu :(
      Tortul de ciocolata il voi face de ziua mea. Ma bucur ca te-am gasit "online"

      Ștergere
  8. Eu n ufolosesc deloc gelatina, am citit ca nu e prea sanatoasa si ma retin de la o folosi. Nici cu torturile nu prea le bat, imi placeau mult dar sotul meu nu e cu dulciurile si nu am m-ai facut de mult timp. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulia... e bine sa nu fim devoratori de prajituri. Uneori insa prinde bine o felie de tort delicios. Si eu trebuie sa trec in curand la "dieta" :)
      Pup.

      Ștergere
  9. Cu cirese sau cu visine , prajiturica asta mi-o place enorm !!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur ca ti-a placut. Abia astept sa fac si eu topingul tau delicios.

    RăspundețiȘtergere