25 iunie 2012

Prăjiturele cu morcov, nuci și stafide



Pentru că încă suntem în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar încercările de a sta departe de dulciuri au eșuat, am făcut aceste prăjiturele de post cu morcov, multe nuci și stafide. Rețeta e asemănătoare cu cea de la Carrot Cake cu mici modificări. Am adăugat apa minerală și am eliminat oul. Au ieșit foarte aromate și pufoase. S-au evaporat de pe farfurie în doar zece minute.

Formele de prăjituri din silicon au fost o idee bună pentru această prăjitură. S-au făcut rapid, și-au păstrat forma iar fetițele mele au fost foarte încântate de ele. Iar când copii sunt fericiți simți o bucurie imensă.

Pentru 30-35 bucăți aveți nevoie de:
  • 5 morcovi mari 
  • 200 ml ulei porumb
  • 300 grame zahăr
  • 450 grame făină
  • 2-3 pliculețe zahăr vanilat
  • o esență rom
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 150 grame stafie
  • 200 grame nuci
  • 150 ml apa minerală
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri apă fierbinte
  • puțină sare
Preîncălziți cuptorul la 220 grade C. Pregătiți formele de prăjitură. Ungeți-le cu puțină margarină. Puteți face această prăjitură de post într-o formă de prăjitură de 25X35cm în care puneți o hârtie de copt și o ungeți cu puțină margarină.

Puneți stafidele în apă până le veți adăuga în compoziție. Nuca trebuie să fie 100 grame măcinată și 100 grame tăiată bucăți mici.
Spălați și  curățiți apoi morcovii. Îi dați pe răzătoarea mare (nu la robot). Trebuie să obțineți aproximativ două căni de morcov ras. Dacă nimeriți morcovi dulci e super.
Într-un bol adăugați pe rând morcovii rași, zahărul, uleiul de porumb, zahărul vanilat, sarea, esența de rom, scorțișoara și amestecați cu mixerul la viteza cea mai mică. Adăugați apoi făina, praful de copt și apa minerală omogenizând bine. Puteți folosi în loc de praf de copt 2 lingurițe rase de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de la o lămâie. La sfârșit puneți stafide bine stoarse de apă, nuca măcinată și cea mărunțită. Opțional puteți pune și migdale mărunțite.Turnați în compoziția obținută 5 linguri de apă fierbinte și amestecați. Compoziția trebuie să fie ca o smântână groasă.

Cu o linguriță turnați compoziția în formele de prăjitură pregătite anterior. Puteți să folosiți, așa cum am scris la început, o formă de prăjitură dreptunghiulară. Le coaceți în cuptorul preîncălzit aproximativ  20-25 minute. Le scoteți din forme și după ce s-au răcit le pudrați cu zahăr vanilat.

Să vă bucurați de tot ceea ce aveți și să faceți bine ori de câte ori aveți ocazia.


18 comentarii:

  1. Ma bucur cand mai vad pe cineva cu retete de post :) Arata foarte bine, normal ca fetitele au fost incantate! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita. Mi-ar palce sa fac mai multe prajituri de post.

      Ștergere
  2. Macar una tot vreau si eu,asa ca ma servesc.Imi place tot ce ai pus in ele,sunt grozave.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere. Imi place mult scortisoara in prajituri.
      Imi aduce aminte de anii petrecuti in Athens. Pup pentru fetita ta.

      Ștergere
  3. Mie imi plac enorm cum arata. Imi place forma pe care ai folosit-o. Nu e de mirare ca au disparut asa repede, mai ales si la cate bunatati ai pus in ele. Mie imi place morcovul in prajituri, nu stiu de ce , dar am senzatia ca in anumite combinatii are gust de gutuie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ai senzatia ca au gust de gutui. Abia astept sa ne vedem Anca. Pup

      Ștergere
  4. Arata super prajiturelele!
    Nu am facut niciodata prajitura cu morcov dar cred ca sunt delicioase!
    O zi buna Carol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar sunt bune Corina.
      Cand eram mica nici nu voiam sa aud de morcov in prajituri. Scortisoara si vanilia taie intr-un fel gustul de morcov.
      O saptamana frumoasa si tie.

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Multumesc. Mi-ai facut pofta cu compotul de visine.. o bunatate cred ca ti-a iesit.

      Ștergere
  6. interesanta combinatia, tare pufoase...delicios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pufoase... Delicioase sunt si bunatatile pe care le faci tu. Multumesc de vizita.

      Ștergere
  7. Delicioase,ador morcovul in dulciuri!O zi racoroasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase prajiturelele tale.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca v-au placut. O vara racoroasa tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bune, sanatoase, frumoase si delicioase ! Imi place combinatia de ingrediente folosite... sant convinsa ca au fost tare bune, sa va fie de bine !
    Mult spor in tot ce faci !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de aprecieri Lia. Sa ai spor in tot ce faci. Pup

      Ștergere
  11. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva mii de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere