16 decembrie 2010

Prajitura cu mere

Dupa o absenta cam lunga....revin cu o reteta de post. Cum suntem in Postul Craciunului m-am gandit ca acesta prajitura va prinde bine unora. Eu am facut-o deja de 3 ori si cred ca in weekend mai fac o portie. Intamplator am vazut acesta reteta pe alt blog, drag mie dealtfel, dar cum acesta prajitura o stiu de la mama, de pe vremea cand nu era moda "blogurilor" o voi posta aici, fara sa consider ca am copiat-o.
Scriu pe acest blog pentru mine mai mult si pentru fetele mele oricum. Si acum sa trecem la reteta propriu zisa.
Pe cat de simpla e reteta si usor de facut (cred ca si barbatilor le-ar iesi :)) pe atat de buna e. (parerea fetelor mele :))

Ingrediente :
- 2 cani faina;
- 2 cani gris;
- 2 cani zahar + 5 linguri (ptr mere);
- un plic praf de copt;
- 100 gr margarina pentru uns tava;
- 2 kg mere;
- 2 lingurite scortisoara pudra;
- 2 pliculete zahar vanilat.

Se regleaza intai cuptorul la 200 grade
Se amesteca zaharul, faina, grisul si praful de copt intr-un bol pentru omogenizare.
Merele se spala si se curata de cotor si samburi si se rad pe razatoarea mare. Se amesteca cu cele 5 linguri zahar si 2 lg scortisoara.
Se unge tava cu margarina. Se presara jumatate din compozitie  (faina+gris+zahar). Deasupra se pune jumatate din compozitia de mere. Se repeta operatia cu cantitatea ramasa.
Se baga in cuptorul incalzit si se lasa aprox. 30 min. Depinde si de cuptor insa ... din acest motiv e bine de verificat dupa 20 min. Cand merele de deasupra sunt rumenite prejitura e gata (daca e lasata prea mult se arde prea tare.)
Se scoate din cuptor si se pudreaza cu cele doua pliculete de zahar vanilat.
Pofta buna.

Sarbatori cu liniste si bucurii tuturor.

4 comentarii:

  1. tu esti o harnicuta, ca intotdeauna. mi-aduc aminte de prajiturile tale atat de sofisticate pe care le faceai de Craciun. sa nu spui ca nu erau sofisticate ca erau. cu atat mai mult ca la vremea la care tu erai experta in prajituri eu nu stiam nici sa tin telul in mana.
    arata bine prajitura ta.
    pupici fetelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti o draguta ca intotdeauna. Fiecare gospodina, mama de altfel cred ca face cele mai bune prajituri si papa pentru puii ei. :)
    Eu abia astept saptamana aceasta sa fac cozonacei si preferatelel lui Silviu ... kurapiedez. Sper sa incerc si o alba ca zapada. Daca imi iese, tot dupa reteta mamei, voi scrie reteta. Spor si tie la toate si sa vina Mosul cat mai incarcat.
    Pupici si pentru scumpelel tale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Om-nom-nom.
    Foarte buna. Azi "fac" iar (adica am rugat-o pe Diana :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum trebuie sa faceti pascuta.... oute rosii.
      Si o portie de prajitura cu mere....
      Sa aveti sarbatori frumoase.

      Ștergere